Werkclub

De Werkclub brengt nieuwe Nederlanders versneld van uitkering naar arbeidsmarkt. Wij stomen onze deelnemers ("members" van de Club) klaar voor de arbeidsmarkt door trainingen te geven in interculturele verschillen, vaktaaltraining en omgangsnormen. Na deze intensieve trainingsperiode blijven wij actief in beeld: zodra iemand aan het werk gaat begint de wedstrijd immers pas echt! We hebben aandacht voor de toekomst van onze members: door een plan van aanpak op te stellen gericht op een hartbaan, kunnen members blijven groeien en duurzaam meedoen in Nederland. Duurzaam van startbaan naar hartbaan. Dat is de Werkclub!

Waarom Werkclub zich verbindt aan het Taalakkoord

Members die bij de Werkclub komen willen graag aan de slag, maar vaak staat op nummer één de Nederlandse taal verbeteren. Omdat een werkgever een minimum taalniveau vraagt om bij hem/haar aan de slag te kunnen bijvoorbeeld. En als een member de taal niet goed beheerst, kan dit hem of haar onzeker maken en wordt de route naar die hartbaan geblokkeerd. Terwijl de Werkclub juist gelooft dat door het werk de taal met sprongen vooruit kan gaan, omdat ze op de werkvloer het geleerde in de praktijk brengen, zich ontwikkelen èn de taal voor hen gaat leven. Bijkomende voordeel is dat ze door succes trots op zichzelf kunnen zijn, meer durven en beter integreren.

Ervaring

Als een member eenmaal aan het werk is, bieden wij doorlopend begeleiding op de werkvloer. Dat begint met de eerste werkdag: de member wil een goede start maken. Zo’n eerste dag is spannend, je krijgt veel informatie en je wilt zoveel mogelijk onthouden en begrijpen. Wij lopen mee om bijvoorbeeld taken goed uit te leggen en deze zo nodig voor te doen. We bespreken de communicatie op de werkvloer: wie is het aanspreekpunt? Bij wie moet je aan/afmelden? Is er een maandgesprek?

Moet de member werken met gereedschap dat hij/zij nog niet kent, dan helpen we graag om het gereedschap visueel te maken zodat de member kan oefenen. Niet alleen de member, maar ook de werkgever bieden wij extra ondersteuning. In Nederland is communicatie praktisch; we zeggen wat we denken. In andere culturen wordt er niet altijd direct gezegd waar het op staat, omdat dat beledigend kan zijn of omdat je niet in die positie staat. De Werkclub dient dan als schakel tussen member en werkgever.

Werkclub krijgt het certificaat van het taalakkoord
©Leren en Werken