Rijksschoonmaakorganisatie

De Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) is vanaf 1 januari 2016 de schoonmaakdienstverlener van en voor de Rijksoverheid. De vakkundige medewerkers zorgen voor plezierige werkplekken voor hun collega’s bij verschillende organisaties binnen het Rijk.

Het ontstaan van de RSO vloeit voort uit streven van de regering om meer mensen in lagere loonschalen een betere positie op de arbeidsmarkt te geven bij het Rijk. Het Kabinet wil de Rijksoverheid een voorbeeld laten zijn van goed werkgeverschap richting medewerkers in lagere loonschalen.  Als werkgever zorgt de RSO ervoor dat schoonmaakmedewerkers zich verder kunnen ontwikkelen in een goede en gezonde baan binnen het Rijk. Voor meer informatie kunt u terecht op de de website van de Rijksschoonmaakorganisatie.

Waarom wij onze organisatie willen verbinden aan het Taalakkoord

Schoonmaken is een vak! Vakmanschap en goed werkgeverschap staan daarom voorop bij de RSO. De RSO wil haar medewerkers een kans geven zich verder te ontwikkelen. Met als doel: het beste uit haar medewerkers te halen en taal mag daarbij geen belemmering zijn.

Binnen het vakmanschap is het belangrijk dat de schoonmaakmedewerkers kennis en vaardigheden op het vakgebied hebben. En dat de werkgever mogelijkheden biedt om deze te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakopleidingen. Nog belangrijker voor het vakmanschap is een goede beheersing van de Nederlandse taal. Goede taalvaardigheden zorgen ervoor dat medewerkers zich niet alleen vakinhoudelijk, maar ook persoonlijk verder kunnen ontwikkelen.

Zonder goede beheersing van de Nederlandse taal is samenwerken en helder communiceren bovendien lastig. Ook leidt een goede beheersing van de taal tot meer zelfvertrouwen, meer plezier in het werk en doorgroeimogelijkheden.

Werken aan de taalvaardigheid van je medewerkers is dan ook investeren in je eigen organisatie. Voor de RSO is investeren in taalvaardigheid daarom het uitgangspunt voor goed werkgeverschap en vakmanschap.

Ga voor meer informatie naar het ambitiedocument van de Rijksschoonmaakorganisatie.

Video Rijksschoonmaakorganisatie