Eenderde laaggeschoolde werknemers heeft moeite met Nederlandse taal

Op 13 juni besteedde Hart van Nederland aandacht aan het belang van taal leren voor bedrijven en medewerkers. Dirk-Jan werkt bij Amfors en wilde doorgroeien. Omdat zijn taalvaardigheid niet goed genoeg was, lukte dat niet. Gelukkig zorgde de werkgever voor taaltrainingen op de werkvloer.

In bepaalde bedrijfssectoren kan ruim een derde van de werknemers amper lezen en schrijven. De top 5 beroepsgroepen waar laaggeletterdheid het meeste voorkomt zijn: schoonmakers, hulpkrachten in de bouw en industrie, productiemachinebedieners, hulpkrachten in de landbouw en keukenhulpen.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Stichting Lezen & Schrijven. Daarnaast toont het onderzoek aan dat meer dan een kwart van de laagopgeleide werkzoekenden grote moeite heeft met taal en/of rekenen.

Problemen thuis

Hovenier Dirk-jan Scharrenburg (39) was ook iemand die slecht kon lezen en schrijven. “In mijn jeugd heb ik thuis veel problemen gehad. Daarom was ik weinig gemotiveerd voor school en spijbelde ik veel. Na de groenopleiding kon ik aan de slag als hovenier, dus werken met je handen.”

Dirk-Jan wilde hogerop komen maar dat ging niet, want zijn Nederlands was te slecht. “Ik schaamde me om dat toe te geven aan mijn leidinggevende, maar ik kon niet anders. Toen ben ik begonnen met taallessen en uiteindelijk heb ik mijn diploma’s gehaald.” Daardoor is het Dirk-Jan gelukt daadwerkelijk hogerop te komen, vertelt hij trots. “Nu werk ik als meewerkend voorman en dat betekent veel meer papierwerk: urenregistraties bijhouden, veiligheidsprocedures in de gaten houden als we langs de weg werken en werkinstructies van klanten lezen.”

Trots

En, ook niet onbelangrijk, hij heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen. “Er is een wereld voor me open gegaan en voor mijn werkgever ben ik interessanter geworden. En ik heb meer
verantwoordelijkheden gekregen!”

Het bedrijf waar Dirk-Jan werkt biedt sinds kort zelfs taal- en rekencursussen aan op de werkvloer en vragen hem regelmatig om advies.

Bron: https://www.hartvannederland.nl