De Week van de Alfabetisering

Van 9 t/m 15 september 2019 organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering.

Met de Week van de Alfabetisering zet Stichting Lezen & Schrijven zich samen met zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties in voor een samenleving waarin ruimte is voor een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone. Dat is belangrijk, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

Aandacht voor laaggeletterdheid

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Laaggeletterdheid is groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in onze samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede. 

Laten we er samen voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen een leven lang kunnen leren en ontwikkelen, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

Lees meer over laaggeletterdheid  

Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

Honderden gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen en vele tienduizenden mensen komen van 9 tot en met 15 september 2019 samen met Stichting Lezen & Schrijven in actie voor een geletterd Nederland. Onder de noemer DURF! zetten we ons tijdens de Week van de Alfabetisering in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. Doe ook mee!

Kom ook in actie!  

Terugblik Week van de Alfabetisering 2018

Taalambassadeurs (voormalig laaggeletterden) reisden afgelopen jaar kriskras door het land om de meest bijzondere activiteiten te bezoeken en verslag te doen. NPO Radio 5 besteedde de gehele Week van de Alfabetisering aandacht aan laaggeletterdheid.

Bekijk de video's van de Razende Reporters  

Over Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven is ervan overtuigd dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer. We maken laaggeletterdheid onderwerp van gesprek bij publiek en politiek en ondersteunen in het hele land honderden gemeenten, instellingen, bedrijven, docenten en vrijwilligers bij het organiseren van scholing. Van 9 t/m 15 september 2019 organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering.

Inspiratie nodig om zelf wat te organiseren?
We hebben enkele voorbeeldactiviteiten uitgewerkt. Je kunt je ook laten inspireren door bijzondere activiteiten van 2018.

Bron: https://www.weekvandealfabetisering.nl/waarom