Leerbouwen sluit aan bij het Taalakkoord Werkgevers

Dat taal op de werkvloer en leren en werken in de bouw prima samen gaan, laat Leerbouwen zien. In samenwerking met het Noorderpoort College zorgt Leerbouwen er voor dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals statushouders en Wajongers, hun taalvaardigheid verbeteren en tegelijk
vaardigheden leren om in de bouw aan de slag te kunnen. Door het taalonderwijs te koppelen aan het werk dat de kandidaten doen, blijven termen veel beter hangen.

Leerbouwen is sinds 19 juni 2019 aangesloten bij het Taalakkoord Werkgevers, uitgevoerd door de Leerwerkloketten, om zo ook andere werkgevers te inspireren en hun goede voorbeeld te delen. In aanwezigheid van wethouder van de gemeente Groningen Carine Bloemhoff (Onderwijs, Werk & Participatie, Arbeidsmarktbeleid, Accommodatiebeleid, Wijkwethouder Oude Wijken) ontving directeur-eigenaar Tjeerd van der Sluis het certificaat uit handen van Gera de Vries, landelijk coördinator van het Taalakkoord Werkgevers.

De wethouder ging in gesprek met betrokkenen van de gemeente Groningen, Noorderpoort en het traject. Tjeerd van der Sluis: “Met name voor het behalen van een VCA diploma is beheersing van de Nederlandse taal erg belangrijk. Hier valt veel winst te behalen voor de kandidaten die naast een goede vakkracht ook taalvaardiger moeten worden.” Er is ook aandacht voor werken in de Nederlandse arbeidsmarkt en het zijn van een goede werknemer. Cultuurverschillen zijn daarbij ook onderwerp van gesprek.

Leerbouwen organiseert ook workshops voor werkgevers in de regio’s voor het werken met statushouders en bij diverse bedrijven worden koppels gemaakt, zodat de nieuwe werknemer zacht kan landen bij het bouwbedrijf. Leerbouwen zorgt er daarnaast ook voor dat de medewerkers zo opgeleid worden, dat ze productief zijn bij hun nieuwe werkgever.

Directeur Van der Sluis is trots op zijn mensen en de vorderingen die zij maken en wil graag werkgevers in de bouw inspireren. Tijdens de rondleiding bij het bedrijf was goed zichtbaar dat alle facetten van de bouwpraktijk aan de orde komen. Tjeerd liet zien dat de kandidaten van het traject niet zomaar bezig worden gehouden, maar dat ze met professionele opdrachten aan de slag gaan. De door de kandidaten gemaakte bloembakken worden binnenkort bij afnemer Gadero geplaatst.

Tjeerd: “Wij vinden het normaal om op deze manier statushouders naar werk te begeleiden. Door aan te sluiten bij het Taalakkoord Werkgevers, laten we ook aan de rest van Nederland zien dat we trots zijn op ons traject.”

Leerbouwen is het eerste (opleidings-)bedrijf in de bouw dat aansluit bij het Taalakkoord Werkgevers. Leerbouwen hoopt dat meer bouwbedrijven dit goede voorbeeld volgen, om zo medewerkers in de bouw nog taalvaardiger te maken en personeelstekorten voor de sector op te lossen.

Meer informatie over Leerbouwen: www.leerbouwen.nl
Meer informatie over het Taalakkoord Werkgevers: www.taalakkoord.nl

Leerbouwen sluit aan bij het Taalakkoord Werkgevers
Leerbouwen sluit aan bij het Taalakkoord Werkgevers
Leerbouwen sluit aan bij het Taalakkoord Werkgevers